Skip to main content

Zes tips voor de beginnende wandelaars

Ben je ook overgehaald om lekker de buitenlucht in te gaan? Wil je op de zaterdagochtend een lange wandeling gaan maken met een vriendin en een cappuccino halen? De goede intenties zijn er dus al. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een beginnende wandelaar bent? Ik was ooit ook een beginnend wandelaar en ik zou willen dat ik een aantal van deze tips toen ook had gelezen.

  1. Ga niet te hard van stapel
    Als je net begint met wandelen, wil je misschien op een harder tempo lopen dan dat je eigenlijk aankan op dat moment. Ga niet te hard van stapel en pak gewoon een voor jou comfortabel tempo. Het wandelen heeft namelijk sowieso een positief effect op je conditie. Dus doe rustig aan en voorkom blessures.
  1. Warming-up en cooling-down
    Doe voor je wandeling een warming-up om de spieren alvast een beetje op te warmen. Ga heel rustig wandelen en doe na 2 of 3 minuten wat oefeningen om de doorbloeding van de spieren te verbeteren. Door een warming-up te doen verminder je de kans op blessures en niemand wil blessures oplopen tijdens het wandelen. Na het wandelen is een cooling-down ook belangrijk. Wandel een stukje uit en eindig met wat lichte oefeningen.

  2. Spreek met mensen af om te wandelen
    Zoek je motivatie om te gaan wandelen en wil je liever niet alleen wandelen? Spreek dan af met vrienden of vriendinnen of met je moeder om bijvoorbeeld 2x per week een wandeling te maken van 5 kilometer. Als je die afspraak hebt staan dan ben je gemotiveerder om te blijven gaan.
  1. Luister goed naar je lichaam
    Begin met wandelen, maar blijf luisteren naar je lichaam. Neem ruim voldoende tijd om je doelen te behalen. Heb je last van een blessure, ga dan niet te veel wandelen. Je lichaam geeft zelf aan wanneer het te veel of te ver is. Houd genoeg rust tussen de wandelingen en houd sowieso rust als je lichaam dit nodig heeft. Ga eventueel langs de huisarts als je voelt dat er iets niet goed is.
  1. Kleding en wandelschoenen
    Trek goede, stevige schoenen aan als je gaat wandelen. Het hoeven niet de allerduurste schoenen te zijn, maar vraag wel om advies welk type wandelschoenen voor jou de juist keuze is. Als je geen goede wandelschoenen hebt, dan kun je snel blessures, klachten of blaren krijgen wat je demotiveert om nog eens te gaan wandelen. Naast de juiste schoenen moet je ook goed nadenken over wat je aantrekt als je gaat wandelen. Bescherm je tegen de regen, de wind, de koud en in de zomer tegen de zon en warmte. Comfortabel zittende kleding  voel je je lekker bij. En een goede uitrusting geeft je daarbij het gevoel dat je je nieuwe hobby serieus aanpakt. En bedenk: een investering in je uitrusting is een investering in je gezondheid.
  1. Varieer in routes
    Als je het wandelen leuk wilt houden dan is het aan te raden om af en toe van route te wisselen. Blijf variëren. Ga de ene keer een rondje om in het park en neem de andere keer een ruime omweg naar de supermarkt. Zo houd je het leuk en slijt je je nieuwe hobby spelenderwijs in. Je kunt zelf de afstand en duur bepalen en het gaat alleen om jou; vergelijk nooit met anderen en zie het niet als een wedstrijdje. Lees ook eens over mijn tips om te wandelen in een nieuwe omgeving.

Als je een nieuwe gewoonte in wilt slijten, is een goede start essentieel. Met bovenstaande tips zorg je voor een goede start. Je zal het vast wel van je eerdere goede voornemens herkennen dat er een moment komt dat je weerstand voelt om je voornemen voort te zetten. De sportschool ziet je minder verschijnen, de kant en klare pizza valt weer wat vaker in je karretje en (nog erger haha…) op je wandelschoenen verschijnt een laagje stof. Met Blue Zone Walking help ik je dat moment te herkennen. Deelnemers noemen mij ook wel hun ‘stok’. En als coach ben ik eigenlijk ook hun stok achter de deur. Wil jij deze stok eens vier weken ervaren? Kijk dan eens naar mijn introductieaanbod. Leuk om snel jouw verhaal te horen.


You don`t have permission to comment here!