Skip to main content

De zes meest voorkomende voetproblemen (en oplossingen) bij wandelaars

Voetproblemen? Dat komt helaas heel vaak voor. Wil je optimaal plezier beleven aan het wandelen, zorg dan goed voor je voeten. Met pijnlijke voeten is de lol er namelijk snel van af. Wil je weten welke voetproblemen het meest voorkomen bij wandelaars? Lees snel verder en vindt de oplossing om voetproblemen tegen te gaan of te verminderen.

  1. Blauwe teennagels
    Als je een extra lange wandeltocht loopt, kan het zomaar gebeuren dat je teennagels blauw zijn geworden zodra je je schoenen uitrekt. Dit is niet zo zeer slecht voor je gezondheid, maar het kan wel pijnlijk zijn. Blauwe teennagels hebben te maken met het dragen van te strakke wandelschoenen. Als je strakke wandelschoenen draagt, stoten je tenen constant tegen de neus van je schoenen aan. Hierdoor ontstaat er een bloeduitstorting onder je nagel. Meestal ziet je nagel er wat blauwer uit. Je voorkomt blauwe teennagels door schoenen te dragen met een juiste pasvorm en in de juiste maat. Laat je adviseren over de maat en zorg dat er altijd genoeg ruimte zit tussen de voorkant van de schoen en je tenen. Als je toch blauwe teennagels hebt gekregen, maak je dan geen zorgen. Na verloop van tijd groeit het eruit en heb je er geen last meer van.
  1. Blaren
    De nummer 1 van de meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars is blaren. Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Blaren ontstaan door druk of wrijving door strakke schoenen, natte sokken of juist schoenen die nog niet goed zijn ingelopen. Ik krijg vaak blaren als ik net nieuwe schoenen heb of heel veel heb gewandeld achter elkaar. Je voorkomt blaren door:
    - Te zorgen dat je voeten en sokken droog zijn als je gaat wandelen;
    - Draag goed passende sokken of kousen;
    - Loop je nieuwe schoenen in voor je een lange wandeling gaat maken.

  2. Eelt
    Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Het vormt zich onder de bal van de voet, aan de zijkant van de grote teen of op de hiel. Wat is eelt eigenlijk? Het is een verdikking van de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Je huid voelt dan heel hard en ruw aan. Eelt kan ontstaan door het dragen van schoenen zonder sokken, schoenen dragen met een dunne zool, zweetvoeten of overgewicht. Je voorkomt eelt door passende schoenen en kousen te dragen, op je gewicht te letten en door regelmatig voetcrème op te smeren. Laat te veel eelt verwijderen door een pedicure.

  3. Hielspoor
    Hielspoor is een overbelastingblessure en kan heel erg pijnlijk zijn. Het voelt bij hielspoor alsof je constant op een kiezelsteentje loopt met je hak. Vooral in de ochtend kan de pijn hevig zijn. Als de pezen wat soepeler zijn gedurende de dag, neemt de pijn ook af. Dit betekent niet dat je door moet blijven wandelen als je last hebt van hielspoor. Hoe voorkom je hielspoor?
    - Draag goede schoenen. Niet alleen voor het wandelen, maar zorg ook voor de juiste slippers in de zomer;
    - Loop niet te veel op blote voeten;
    - Blijf bewegen en zorg voor een goede doorbloeding.

    Als je last hebt van hielspoor en heel veel klachten hebt, ga dan naar de podoloog voor advies en voor steunzolen. 
  1. Verzwikking of verstuiking
    Verzwikking en verstuiking zijn andere letsels, maar vaak bedoelt men de uitrekking van de banden om botten heen. Je kan gemakkelijk door je enkel gaan als je bijvoorbeeld wandelt op een ongelijke ondergrond of als je net over een boomstam op de grond stapt. Bij een kleine misstap kan het al verkeerd gaan. Het kan zorgen voor het dubbelklappen van je voet of enkel. De enkelband aan de buitenkant van je enkel rekt dan uit of er ontstaat een scheurtje. Geloof me, dat is geen fijn gevoel. Als de pijn niet snel afneemt, is er waarschijnlijk sprake van een bandletsel. Helemaal niet prettig als je net bezig bent met een lekkere wandeling. Je moet bij een bandletsel zeker niet doorgaan met wandelen, want dan maak je het alleen maar erger. Zorg na het ongeval dat je er in ieder geval wat ijs oplegt en sta er vooral niet op. Raadpleeg een arts als je denkt dat het een ernstig letsel is of zelfs een breuk. Je kunt verzwikking of verstuiking nooit helemaal voorkomen, maar je kunt bij zwakkere enkelbanden wel een brace dragen. 
  1. Doorgezakte voet

Draag je vaak hakken of strakke schoenen? Dan kan het zo zijn dat je last krijgt van een doorgezakte voet. Dit komt ook voor bij overwicht of ouderdom. Bij een doorgezakte voet voel je vooral pijn in het midden van de voet. Hoe los je dit op? De pijn komt vanuit het midden van de voet, waar de druk moet verminderd moet worden. Je voorkomt dit door de juiste wandelschoenen te dragen en door steunzolen te dragen.

Tip: Lees mijn andere blog over tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van wandelschoenen.


You don`t have permission to comment here!