Skip to main content

Zes tips voor het voorkomen van blaren

Je gaat lekker wandelen en na een paar kilometer voel je een blaar opkomen. Dit heeft verschillende redenen, maar het is allesbehalve fijn. Blaren kunnen een ontspannen en fijne wandeling behoorlijk verpesten. Een blaar kan ontstaan door constante wrijving, zoals de wrijving van je schoen tegen je huid. Meestal gebeurt dit als je te kleine schoenen draagt. Het kan ook zo zijn dat je verkeerde sokken draagt of veel zweet. Het is beter om blaren te voorkomen dan blaren genezen. Maar hoe genees je zo een vervelende blaar? Ik zal je een aantal tips geven die mij erg geholpen hebben.  

 1. Draag passende schoenen en sokken
  Een van de oorzaken van blaren is het dragen van de strakke schoenen of verkeerde sokken. Passende schoenen zijn de belangrijkste factor om blaren te voorkomen. Schoenen mogen namelijk niet te strak zitten, maar ook niet te los. Heb je net nieuwe schoenen gekocht? Loop ze dan heel goed in en maak niet te lange tochten met nieuwe schoenen aan. Bouw het op.

  Tip: Lees ook mijn blog over welke schoenen het beste zijn voor mannen en voor vrouwen.

 2. Draag de juiste sokken
  Misschien denk je dat je alleen goede wandelschoenen moet hebben, maar wandelsokken zijn net zo belangrijk. Kijk vooral naar naadloze wandelsokken die vocht afvoeren en goed om je voet zitten. Te grote of te strakke sokken zijn namelijk ook niet goed tijdens het wandelen. Hierdoor kan er wrijving ontstaan, waardoor je blaren krijgt.
 3. Strik je veters op een andere manier
  Als je op bepaalde plekken op je voet druk voelt dan kun je ook je veters op een andere manier strikken. Dit zorgt voor verlichting op dat punt. Wellicht krijg je al vaak blaren op bepaalde plekken op je voet, maar door je schoenen anders te strikken kun je blaren voorkomen.

 4. Verzorg je voeten goed
  Als je weet dat je een lange wandeling gaat maken, verzorg je voeten dan extra goed. Knip je nagels, was je voeten met water en smeer je voeten dagelijks in met een fijne crème. Als je na je wandeling voelt dat je voeten wat meer aandacht nodig hebben. Neem dan een lekker voetenbadje. Je loopt immers wel elke dag op je voeten. Ze mogen ook wel eens rusten en verzorgd worden.
 5. Tape je voeten in
  Als je op bepaalde drukpunten van je voet al voelt dat je blaren gaat krijgen, tape ze dan in. Op deze drukpunten ontstaan blaren sneller. Tape deze punten zoals je wreef, je tenen, of je achillespees goed in. Laat dit eerst doen bij een fysiotherapeut of podotherapeut, zodat je zeker weet dat het goed zit.

Laat overtollige eeltvorming weghalen
Eelt is een verharde laag van de huid die niet beweegt met de rest van de huid. Op eelt krijg je dus snel wrijving. Door deze wrijving krijg je snel blaren of wondjes.


You don`t have permission to comment here!