Skip to main content

Zes tips voor wandelen op warme dagen

De lente begint bijna en dat betekent dat het gelukkig weer wat warmer wordt. Ik ben daar erg blij mee, want ik loop liever met een zonnetje op mijn gezicht dan met natte schoenen. Als we meer richting de zomer gaan en de temperatuur meer gaat stijgen, worden lichamelijke inspanningen als snel een stuk zwaarder. Bereid je goed voor op een wandeling met warm weer. Ik geef je graag 6 tips, zodat je in de zomer ook heerlijk kunt gaan wandelen.

 1. Draag lagen en bedek jezelf
  Misschien wil je op warme dagen zo weinig mogelijk dragen, maar het aan te raden om dit niet te doen. Het klinkt misschien gek, maar het is slim om een wandelbroek en een shirt met lange mouwen te dragen. Dit is loszittend en ademend waardoor je lichaam koel blijft. Probeer ook extra kleding mee te nemen als je voor een lange wandeling gaat. Je gaat waarschijnlijk zweten en dan is het fijn om iets anders aan te kunnen doen.
 1. Begin vroeg of laat op de dag
  Ga je op een zomerse dag een lekkere wandeling maken met je vriendin of collega? Begin dan vroeg op de ochtend of juist later op de dag. Op deze momenten is de zon nog niet zo fel en is de temperatuur nog redelijk laag.

 2. Drink genoeg water
  Dit is misschien wel vanzelfsprekend, maar soms vergeet je tijdens een wandeling op een warme dag te drinken. Normaal gesproken moet je al 2 liter water drinken op een dag, maar als je veel gaat zweten en veel vocht verliest, moet je nog meer drinken dan dat. Wist je dat je met wandelen al ongeveer een liter water verliest per uur. Neem in ieder geval een fles van 2 liter mee.
 1. Neem zoute snacks mee
  Naast het feit je dat genoeg water moet drinken, is het ook belangrijk om wat snacks mee te nemen. Je bent met het warme weer zoveel aan het zweten dat je lichaam zout nodig heeft. Vul dit aan met zoute snacks met langzame koolhydraten zoals een proteïne reep of fruit. 

Tip: Lees ook mijn andere blog over wat je als gezonde snack mee kunt nemen tijdens een wandeling.

 1. Verzorg je lichaam na de wandeling
  Na de wandeling is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Je hebt genoeg gedronken en zoute snacks gegeten, maar je lichaam heeft alsnog veel te verduren gehad. Ga na de wandeling lekker douchen en misschien even op bed liggen. Drink geen alcoholische versnaperingen en eet niet te vet eten. Een goede nachtrust is daarnaast ook belangrijk.

 2. Eet niet te veel
  Tijdens je wandeling is het belangrijk om te eten, maar eet vooral niet te veel. Eet regelmatig en kleine hoeveelheden. Je lichaam moet hard werken om eten te verteren. Als je een grote maaltijd eet tijdens je wandeling, dan produceert dit warmte en het kost energie. Neem daarom een kleine snack of een isotone sportdrank.

 3. Pas je wandeltempo aan
  Wandel je graag op een bepaald tempo of doe je wedstrijdjes met anderen om zo snel mogelijk te wandelen? Doe dit dan vooral niet als het zo warm is. Neem veel pauzes en wandel rustig. Als je nog een kilometer zou willen wandelen, maar je lichaam kan niet meer, luister dan en kort een wandeling in.

You don`t have permission to comment here!