Skip to main content

Zeven wandelingen binnen 25 minuten van Alphen aan den Rijn

Niets is zo laagdrempelig als wandelen. Je stapt je eigen voordeur uit en je bent buiten. In mijn artikel met tips voor de beginnende wandelaar schrijf ik over het nut om variatie aan te brengen in je wandelroutes. Pak ook af en toe eens de fiets of de auto en rijd een stukje om in een andere omgeving te wandelen. Het Groene Hart biedt veel moois om trots op te zijn.

Nog een paar tips voordat je de auto in stapt. Loop je in je eigen omgeving vaak met muziek of een podcastje in je oortjes? Loop de eerste keer dat je in een nieuwe omgeving loopt een keer zonder deze afleiding. Probeer je te focussen op de nieuwe omgeving en de geluiden van de natuur. Je zal merken dat je even heerlijk loskomt van je dagelijkse stress. Mindfull wandelen in een voor jou nieuwe omgeving; mooiere wandelvoorwaarden voor het verbeteren van je mentale gezondheid kan ik zo snel niet bedenken. Ben je klaar voor zeven leuke wandelingen vlakbij Alphen aan den Rijn? In willekeurige volgorde, maar met de klok mee…

  1. Nieuwkoop-de Meije

In dit plassengebied bij Nieuwkoop zijn er vele waanzinnige wandelpaden waar het geraas van de Randstad volledig aan je voorbij gaat. Er zijn hier zoveel mogelijkheden, waardoor ik vooraf niet eens mijn route bepaal. Meestal parkeer ik bij Restaurant Tijsterman, zodat je het pad richting de potlood van de De Meije kan nemen. Houd er dan wel rekening mee dat je ronde ruim over de 10 kilometer zal schieten. Liever en kortere wandeling? Loop hetzelfde pad gewoon weer terug. Wil je de drukte een beetje mijden? Start dan eens vanuit restaurant ’t Leeuwtje en plan een wandeling rondom Noorden.

  1. Reeuwijkse plassen

Opnieuw een populair plassengebied. En ook bij de Reeuwijkse Hout is er ruime mogelijkheid tot gratis parkeren. Tijdens een wandeling rondom de Reeuwijkse Plassen zal je niet snel verdwalen. De route rondom de Reeuwijkse Plassen is circa 10 kilometer; halverwege kan je ook ‘oversteken’. Je ronde telt dan 5 kilometers. Een natte periode kan van deze doorsteek een modderig pad maken. Pas je schoeisel hierop aan.

  1. Bentwoud

Sinds 2014 behoort dit gebied officieel tot de groeikern Alphen aan den Rijn. Desondanks hoort dit wandelgebied in dit lijstje thuis. Er is een afgebakend wandelgebied waar honden los mogen lopen; in de andere gebieden kom je (daarom) juist geen honden met hun baasjes tegen. De eerste boom werd in 2009 geplant; ik ben ervan overtuigd dat dit natuurgebied in de komende decennia tot een prachtig volwassen natuurgebied uit zal groeien. Ik keer er daarom elk jaar een paar keer terug. Met en zonder hond.

  1. Buytenpark Zoetermeer

Gelijk aan de Coupépolder (golfbaan) in Alphen aan den Rijn is dit park een voormalige vuilstort. Dit zorgt voor een uniek geaccidenteerd (en dus uitdagend) terrein. En Snowworld deed er tijdens de aanleg van de nieuwste piste nog een schepje bovenop. Houd je van uitdaging dan heb ik twee suggesties voor je; neem de trap rechts van Snowworld een paar keer op in je wandelroute. Maak je liever een langere wandeling? Loop dan noordoostwaarts en plak er een rondje Zoetermeerse plas aan vast.

  1. Stadswandeling Leiden

Ik kende Leiden eigenlijk alleen maar van de winkelstraten of vanaf het water. Prachtig! Maar wat werd ik verrast toe ik een eerste keer een stadswandeling maakte. Er zijn er vele en ik ben ervan overtuigd dat geen enkele wandeling je teleur zal stellen.

  1. Rondje Wijde AA

Waar kan je mooier door de polder wandelen dan rondom Woubrugge en Hoogmade? Parkeer bijvoorbeeld in Hoogmade en loop aan de noordzijde van de Wijde AA richting het pontje van het Braassemermeer. Het pontje brengt je naar de overzijde van de Heinmanswetering, maar als je de route in wil korten kan je ook vragen jou af te zetten aan de rechter overzijde van de Wijde AA. Daar heeft het pontje ook een vaste plek om aan te meren.

  1. Langeraarse plassen

Tot slot de Langeraarse plassen; hier wandel je een mooie route van ruim 9 kilometer om de plas heen. Aan de overzijde van het Nieuwveens Jaagpad zie je bij de sluis het beginpunt van de Amstel. Na een klein ommetje over het Golfpad kom je weer in het plassengebied. Prachtige natuur en niet zo druk als in Nieuwkoop en Reeuwijk.

Variëren in routes is goed voor je mentale gezondheid. Ik geef je nog een weetje: achteruit lopen is goed voor je korte termijn geheugen. In mijn blog over … vertel ik dat dit niet zozeer met de handeling van het achteruit lopen te maken heeft.

Ken jij nog een leuke wandeling binnen 25 minuten van Alphen aan den Rijn? Vast wel, want het Groene Hart heeft nog veel meer moois te bieden; deel je jouw favoriete wandeling met mij?

Alphen aan den Rijn


You don`t have permission to comment here!