Skip to main content

Acht tips voor een goede voorbereiding van je wandelvakantie

Ga je lekker op wandelvakantie om te genieten van de natuur en om lekker te ontspannen? Een goede voorbereiding is dan heel belangrijk. Je wilt natuurlijk niet voor verassingen komen te staan of na een paar kilometer erachter komen dat je wat items mist om te wandelen. Ik geef je graag 8 tips voor een goede voorbereiding van je wandelvakantie, zodat je ultiem kunt genieten zoals ik ook altijd doe op mijn wandelvakanties!

 1. Houd het weer goed in de gaten
  Tijdens je wandelvakantie wil je natuurlijk wel dat het goed weer is. Lees het weerbericht voor vertrek of vraag je andere wandelaars naar hun ervaring. Kijk regelmatig op buienradar tijdens je wandeling en vooral als je van plan bent om een lange wandeling te maken die dag.
 2. Zorg voor een goede conditie
  Wandelen tijdens een vakantie in een ander land kan heel anders zijn dan een wandeling hier in Nederland. Als je bijvoorbeeld gaat bergwandelen moet je wel zorgen dat je een goede conditie hebt, want het kan flink zwaar zijn. Doe daarnaast ook verschillende oefeningen thuis, zodat je spieren sterk genoeg zijn en kunnen wennen aan zware wandelingen. Je wilt het natuurlijk wel lang kunnen volhouden, zodat je goed kunt genieten van de mooie natuur.
 3. Zorg dat je verzekerd bent
  Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op wandelvakantie gaat, maar je moet ook tijdens deze vakantie goed verzekerd bent. Als je een wandeling door de bergen maakt en niet op de paden blijft, ben je vaak niet verzekert. Zorg voor een extra dekking als je denkt dat je dit nodig hebt. Ik raad je aan om dit te bespreken met verzekeraar.
 4. Investeer in een goede wandelkaart
  Koop een goede wandelkaart en doe onderzoek naar de regio waar je naartoe gaat. Zorg ook dat je de symbolen herkent en weet wat ze betekenen tijdens een wandeling. Er zijn veel wandelgidsen met tips en tricks, maar je kunt natuurlijk ook alles op het internet te vinden om de juiste voorbereiding te doen. Zorg wel voor een papieren kaart, zodat je altijd iets bij je hebt om de weg terug te vinden.
 5. Neem voldoende eten en drinken mee
  Het is belangrijk om genoeg eten en drinken mee te nemen als je van plan bent om lang te gaan wandelen. Neem sowieso een fles water mee van ongeveer 2 liter. Dat is misschien waar, maar dat heb je wel echt nodig. Je wilt niet eerder stoppen met je wandeling, omdat je niet voldoende gegeten hebt of niet genoeg mee hebt genomen. Je wandeling kan altijd langer duren dan je van plan was.

  Tip: Lees ook mijn andere blog over wat je als gezonde snacks mee kunt nemen tijdens een wandeling.
 6. Neem de juiste schoenen mee
  Heb je net nieuwe wandelschoenen gekocht? Dan is het misschien niet heel slim om daar gelijk dagen op te gaan wandelen. Neem voor de zekerheid je oude schoenen ook mee. Voor een fijne wandeling zijn goede schoenen van belang. De keuze voor een bepaalde schoen is afhankelijk van op welke ondergrond je gaat lopen. Als je wel graag op je nieuwe wandelschoenen wilt wandelen dan raar ik je aan om ze op tijd aan te schaffen, zodat je nog tijd hebt om ze in te lopen.
 7. Maak een inpaklijst
  Maak voor je vakantie een inpaklijst. Zo kom je erachter of je alle spullen al in huis hebt of dat je nog wat items moet aanschaffen. Ik vind het zelf heel fijn om met lijstjes te werken. Zo vergeet je niks!

Voorkom of behandel blaren
Niet is vervelender dan een wandeling beginnen met blaren op je voeten. Het lopen op blaren is helemaal niet fijn. Het is belangrijk om blaren te voorkomen en dat doe je door schone, droge sokken te dragen en nieuwe sokken mee te nemen tijdens je wandeling. Neem voor de zekerheid ook tape of pleisters mee voor als je wel blaren krijgt.

Tip: Lees ook mijn andere blog over het voorkomen van blaren!


You don`t have permission to comment here!