Skip to main content

De vijf mooiste winterwandelingen in Nederland

Kale bomen, grijze lucht. Is dit de reden waarom winterwandelingen saai zijn? Uhm nee. Ik heb een aantal winterwandelingen voor je opgezocht die het hele jaar loopbaar zijn, maar in de winter nog leuker zijn. Een heerlijke winterwandeling, daar geniet ik echt van. Lekker een warme muts op, sjaal om en handschoenen aan. Oh en vergeet die fijne wandelschoenen niet die je net nieuw hebt. Geniet jij ook zo van de koude lucht tegen je gezicht, de mooie natuur om je heen en een warme koffie on the go? Ik ook! Ik geef je graag de 5 mooiste winterwandelingen in Nederland.

1. Groningen
Groningen is een hele mooie stad, het hele jaar door. Vooral in de winter is het een perfecte stad voor een winterse wandeling. Het staat vol met monumenten en mooie, unieke winkels. De provincie telt talloze plekken voor een mooie wandeling in de natuur. Juist in deze tijd is een wandeling goed om je hoofd leeg te maken. Een aantal punten die je niet mag vergeten in Groningen:
- Appelbergen;
- Slochterbos;
- Noordlaarderbos-Speuren
- Westerkwartier;
- Lauwersmeer.

2.  Amsterdamse Waterleidingduinen
In de winter is dit een supermooi sneeuwlandschap in Amsterdam. Wanneer er geen sneeuw ligt zoals afgelopen winter dan is het nog steeds een schitterende plek voor een wandeling. Wandel via het pad door de duinen en langs de kanalen met helder water. Een leuk pluspunt aan deze winterwandeling is dat je waarschijnlijk damherten en reeën tegenkomt. Deze route loopt langs het ene kanaal naar het andere kanaal. Het is een waterrijke wandeling met de beste, dierrijke plekjes.

3. Boswachter pad Kootwijk
In de winter, maar ook in de zomer is het heerlijk om naar de Veluwe te gaan. Mooie uitgestrekte velden waar je kunt genieten van de natuur en van de beestjes. Ga naar Kootwijk voor de wilde zwijnen en zeldzame klapeksters. Met deze route loop je vooral door het bos, maar soms zie je ook de mooie, uitgestrekte velden. Vooral in het voorjaar bloeit er van alles, waardoor dit ook in die tijd een bijzondere route is.

4. Mookerheide
In Limburg heb je veel mooie wandelroutes, maar een van mijn favoriete routes is in Mookerheide. Dit is een zware route met veel omhoogklimmen en weer dalen. Het is geen recht pad en je moet af en toe goed kijken waar je loopt. Geniet van de mooie hooglanders en de oude watermolen op de Sint-Jansberg.

5. Landgoed De Utrecht, in den Bockenreyder
In Den Bockenreyder staat op een groot erf met een diepe waterput en kapschuur met rieten dak. Het valt op. De wandelroute hiervandaan is “Dwars dur den Hertgang” (15 km). Je loopt vanaf het erf van In den Bockenreyder naar de Flaestoren. Voor een euro heb je een fascinerend uitzicht, maar als je dat liever niet doet dan kun je nog steeds genieten van de mooie omgeving. De route vervolgt langs vennen en enkele Kempische langgevelboerderijen in gehucht Moleneind naar bosgebied de Hertgang.

Tip: lees ook mijn andere blog over de mooie wandelingen in Den Haag.


You don`t have permission to comment here!