Skip to main content

Mijn onbewuste keuze voor het wandelen

Het is mij eigenlijk overkomen. In de tien jaar voordat ik startte met mijn missie van Blue Zone Walking leidde ik een druk bestaan; als Salesmanager gaf ik sturing aan een salesteam van ruim veertig medewerkers. Ik liep op mijn tenen. Deze functie vroeg inhoudelijk heel veel van mijn energie. Eenmaal thuis had ik daar last van. Ik was goed in mijn werk, maar vooral door de full-time invulling had ik te weinig tijd over om mij weer op te laden. Ik besloot om vaker naar buiten te gaan. Ik ben gaan lopen. Alleen.

Deze onbewuste keuze heeft mij enorm veel gebracht. Gaandeweg ontdekte ik dat ik meer energie kreeg. Fysiek merkte ik de voordelen; ik ging vaker wandelen en maakte de wandelingen ook langer. En mijn mentale gezondheid verbeterde. Ik kon stressvolle situaties beter aan en was minder geprikkeld over het gebrek aan tijd voor mijzelf.

“Bizar, dat ik pas in 2018 mijn eerste wandelschoenen kocht. Arme sneakers!”

Als ik terugkijk op de jaren die volgden, zie ik een Wen die steeds vaker gingen wandelen. Ik kan het moment niet goed aanwijzen, maar het moet ergens rond 2017 zijn dat wandelen mijn nieuwe gewoonte werd. Vriendinnen vroeg ik steeds vaker om wandelend bij te kletsen in plaats tijdens ‘de cappuccino’ bij Barista (doen we ook nog steeds, hoor!). Een deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen popte steeds vaker op in mijn hoofd en tijdens vakanties ging ik opeens op zoek naar wandelroutes in de omgeving van onze bestemmingen. Als ik zo terugkijk, is het eigenlijk bizar dat ik pas in 2018 mijn eerste echte wandelschoenen kocht.  Arme sneakers…

Na mijn functie als salesmanager koos ik voor mijzelf. Als zelfstandige zette ik voortaan mijn expertise in de sales in. Ik ervaarde meer regie over mijn agenda en deed mij goed. Het zal je niet verrassen dat het aantal wandelkilometers ook toenam. Ik realiseerde mij steeds vaker dat ik een ultieme route richting een gedragsverandering had afgelegd. Ik had wandelen op een laagdrempelige manier geleidelijk structureel in mijn leventje ingesleten.

En toen was het november 2020. Terwijl op een dierenmarkt in Wuhan een nieuw virus oversloeg op de mens, kwam ik tot een belangrijk besluit. Vanuit Hilversum reed ik terug naar huis. Het was voor mijn opdrachtgever weer een succesvolle dag geweest. En ik realiseerde mij: “Ik ben dan wel erg goed in de sales, maar wil ik dit tot mijn 60e blijven doen?” De vraag stellen, is ‘m beantwoorden.

“Wandelen! Dát is mijn passie!”

Eenmaal thuis ging ik samen met mijn man (Dave) gelijk op zoek naar mijn passie. Achteraf gezien duurde het best even totdat ik die avond riep: “Wandelen! Dát is mijn passie! Mijn ervaringen over de positieve kanten van het wandelen delen met anderen!” Mijn missie kreeg een eerste invulling. Blue Zone Walking was geboren.

In twaalf maanden die volgden besloot ik het geplante zaadje de tijd te gunnen. Een verdieping in de wereld van het wandelen was de eerste stap. Na enkele gesprekken met de Koninklijke Wandelbond Nederland werd ik vanwege mijn coaching vaardigheden direct toegelaten tot de opleiding tot Sportief Wandeltrainer 3. Ik was aanvankelijk wat sceptisch; hoe kan een wandeltrainer voor deelnemers aan een wandelsessie nou van toegevoegde waarde zijn?  Na een super leerzame opleiding en waanzinnige stage weet ik inmiddels wel beter. Wat heb ik met deze opleiding mijn bagage waardevol aan kunnen vullen, zeg!

“Hoe kan een wandeltrainer nou van toegevoegde waarde zijn?”

Wat was er dan verder nog nodig om werkelijk met Blue Zone Walking te starten? Moed! In november 2021 stootte ik twee lopende opdrachten af en bracht mijn salesactiviteiten terug tot de twee opdrachten waar ik het meeste energie uit haalde. Dave was ondertussen in een bijzondere situatie terechtgekomen. Na een veertienjarig dienstverband werden op zijn diensten geen prijs meer gesteld. En de drie maanden waarin hij vervolgens vrijgesteld werd van werk pakten we uit als een cadeautje.

Blue Zone Walking zag als startup op 1 januari het levenslicht. Met 104 deelnemers startte ik mijn leerzame reis. Een reis die altijd volop in ontwikkeling zal zijn. Want over de kracht van sportief wandelen raak ik niet uitgepraat. En ik raak maar niet uitgeleerd van alle verhalen van deelnemers.

Mijn verhalen lees je hier op mijn site. Ik deel ze ook veelvuldig tijdens mijn Walk&Talk’s (red: naam nog in ontwikkeling  geen trainingen). Klik je ook (weer) eens aan? Kijk in de agenda wanneer jouw eerste mogelijkheid is. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!


You don`t have permission to comment here!