Skip to main content

Vier tips over de juiste wandeluitrusting

Als je al wat ervaring met wandelen hebt, is het belang van een goede wandelrusting jou vast al bekend. Want jouw keuze in uitrusting je wandeling maken of kraken. Denk bijvoorbeeld aan te grote of te kleine schoenen, een schurende rugzak of een te dikke trui. Dit wil je natuurlijk allemaal voorkomen.  Door een investering in het juiste materiaal te doen, investeer je ook in je gezondheid. Ik geef je graag wat tips die mij op weg hebben geholpen te kiezen voor de juiste wandeluitrusting.

 1. Kies de juiste wandelschoenen
  Als je start met wandelen is je keuze voor de juiste je wandelschoenen essentieel. Te kleine schoenen of juiste te grote schoenen hebben effect op hoe jij loopt en of je wandeling een succes wordt of niet. Ik begon ooit op sneakers (zie mijn blog). Toen ik een eerste keer kennismaakte met Peter van Running & Walking Center in Alphen a/d Rijn ging er een wereld voor mij open. Niet elke schoen is geschikt voor iedereen. Niet alleen de vorm van de schoen is belangrijk, maar ook de grip van de zool. En jouw wijze voetafwikkeling is van belang voor de stugheid van je zool. Oh ja, ik loop inmiddels zoveel dat ik graag wil afwisselen. Dat is beter voor je voeten. Kortom, ga op zoek naar een goed en persoonlijk advies!
 1. Draag goede wandelsokken
  Naast wandelschoenen moet je ook goede wandelsokken dragen. Soms krijg je wel eens blaren en dan denk je dat het aan je schoenen ligt, maar soms ligt het aan je sokken. Je krijgt blaren, zweetvoeten en je geïrriteerde plekjes op je voeten. Dat wil je niet hebben. Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste sokken? 
  Kun je goed transpireren in deze sokken?
  Houden deze sokken je voeten warm?
  Hebben deze sokken een positieve bijdrage aan het dempen van de schokken tijdens het wandelen?
  - Zijn je sokken naadloos? Dit is vooral van belang tijdens echt lange wandelingen.
  - Zijn je onderbeenspieren gebaat bij extra ondersteuning van de spieren?
  Er zijn verschillende materialen wandelsokken en ze hebben verschillende voordelen, zoals:
  - Wol: zacht/comfortabel, droogt langzaam en kan veel vocht opslaan
  - Katoen: comfortabel, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast, schuurt wanneer nat.
  - Polyester: waterafstotend, minder slijtvast dan nylon en droog snel.
  Er zijn nog veel meer materialen met verschillende voordelen. Ga voordat je naar de sokkenwinkel gaat na wat voor sokken je graag wilt hebben en wat voor kwaliteitseigenschappen ze moeten hebben. Natuurlijk geven ze je in de betere wandelsportwinkel ook goed advies.
 1. Draag een goede wandelbroek
  Waar bestaat een goede wandeluitrusting nog meer uit? Juist! Een goede wandelbroek. In de winter een goede, dikke, lange broek en in de zomer een korte, dunnere broek. Het is belangrijk dat je wandelbroek gemaakt is van het juiste materiaal. Welke stoffen zijn dan goed? Synthetische stoffen zoals polyester, nylon, en polyamide zijn goede stoffen voor wandelbroeken. Deze broeken zijn ademend, elastisch, sneldrogend en licht en het belangrijkste is dat ze comfort bieden. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je gaat wandelen. Ben je heel avontuurlijk dan is het handig als je een broek hebt die elastisch is, zodat je lekker kunt klimmen en goed kunt bewegen. Ga je ergens wandelen waar het bijvoorbeeld vaak regent dan moet je wel rekening houden met waterafstotend of waterdicht materiaal. Wat is jouw favoriete wandelbroek?
 1. Draag een speciale outdoor jas
  In de zomer dacht ik hier nooit echt aan, maar naarmate het kouder wordt wil je toch liever een lekkere, goede jas aanhebben tijdens het wandelen. Vooral bij een langere wandeling is een speciale outdoor jas een echte aanrader. Een outdoor jas is gemaakt van winddicht, licht materiaal. Daarbij moet het natuurlijk ademen, want je bent aan het bewegen en het zweten. Elke outdoor jas heeft andere eigenschappen. Bij het kiezen van een jas heb je keuze uit drie combinaties van eigenschappen: 
  - Winddicht, niet-waterdicht, ademend
  - Winddicht, waterdicht, ademend
  - Winddicht, waterdicht, niet-ademend

  Als je in de winkel bent, kun je natuurlijk altijd hulp en advies vragen aan de medewerker.


Aan de hand van deze 4 tips kan je je keuzes voor de juiste uitrusting maken! Heb je een specifieke vraag? Leg deze hieronder aan mij voor; ik reageer altijd!


You don`t have permission to comment here!