Skip to main content

Zeven gezondheidsvoordelen van wandelen

We weten allemaal dat wandelen goed voor je is. Lekker in de buitenlucht zijn voelt niet alleen super goed, maar het heeft ook zo zijn gezondheidsvoordelen. Er zijn genoeg redenen waarom ik zoveel aan het wandelen ben. Met de positieve effecten van het wandelen die ik nu met jou ga delen, gaat het bij jou vast kriebelen om ook naar buiten te gaan. Ik zet de gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

 1. Wandelen is goed voor je bloedvaten en je hart
  Je hart is natuurlijk superbelangrijk voor je lichaam en voor je gezondheid. Wist je dat je door dagelijks 30 minuten te wandelen je cholesterolgehalte in je bloed en je bloeddruk al verlaagt? Ga je op een hoger tempo wandelen dan heeft het ook nog eens voordelen voor je conditie. En pas eens wat tempowisselingen toe. Zo wordt je hart ook nog eens sterker! Dat wil toch iedereen;)
 1. Wandelen versterkt je spieren
  Je merkt het misschien zelf ook als je een wandeling maakt. Je gebruikt zo veel spieren! Voornamelijk je beenspieren natuurlijk. Naast je beenspieren gebruik je uiteraard ook je bilspieren. Hoe meer je wandelt en hoe meer je traint hoe sterker die been- en bilspieren worden. Wil je het wat zwaarder maken voor je spieren? Ga dan heuvelop lopen. Je merkt waarschijnlijk al snel een verschil!
 1. Wandelen verbetert je spijsvertering
  Kom in beweging; daarmee help je je spijsvertering een beetje. Door te wandelen en te bewegen stimuleer je je spijsvertering en ontspant je lichaam. Zo voorkom je verstoppingen. Prettig idee, toch?
 1. Van wandelen krijg je een goede nachtrust
  Slaap je de laatste niet heel goed? Ga dan eens een blokje om of ga bijvoorbeeld wandelend naar de supermarkt. Door een aantal dagen in de week flink te wandelen, verbeter je de duur en de kwaliteit van je nachtrust. Tip: ga eens experimenteren met een app die je slaappatroon registreert.
 1. Door te wandelen verbeter je je humeur
  Met het verkeerde been uit bed gestapt? We herkennen het allemaal. Ik heb het zelf ook hoor! Wat doe je dan? Lekker een wandeling maken buiten. Heerlijk in de frisse lucht, lekker doorstappen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je minder negatief wordt als je regelmatig loopt. Uiteraard buiten in de natuur en niet op de loopband in de sportschool of thuis;) Weet je hoe dit komt? Je maakt tijdens het wandelen in de natuur op twee manieren een geluk hormoon aan; enerzijds door te bewegen en ook door je bewust te zijn van al het moois dat je onderweg  tegenkomt. Want wandelend zie je nou eenmaal meer dan vanaf een elektrische fiets. Twee vliegen in een klap dus als je tijdens het wandelen geniet van al het moois in het Groene Hart.  
 1. Wandelen zorgt voor minder stress
  Wandelen gaat niet om hoe snel je bent, hoe snel je vrienden zijn, hoe lang iemand loopt of andere prestaties. Het gaat om het bewegen, waardoor zuurstof naar je hoofd gaat. Op deze manier heb je minder last van stress, depressies en angst. Weet je wat vooral helpt? Als je even je telefoon thuislaat en echt met jezelf bezig bent. Me-time heeft iedereen toch nodig? Geniet van de natuur, de geuren, de kleuren en het geluid om je heen en onthaast.
 1. Wandelen is goed voor je botten
  Hierboven vertelde ik dat wandelen goed is voor je spieren, je bloedvaten en je hart. Daarbij is het ook heel goed voor je botten. Het is namelijk zo dat je botontkalking kunt remmen door regelmatig ‘natuurlijk’ te bewegen. Het drinken van een glas mellk versterkt je botten, maar je keuze om naar je moeder, je vriendin of de supermarkt te wandelen in plaats van de auto te pakken, draagt daar ook aan bij. Hoe eenvoudig kan het zijn?  

In veel van mijn artikelen val ik steeds weer terug op bovenstaande gezondheidsvoordelen. Ze vormen ook een belangrijke basis van mijn programma. Want ik wil niets liever dan inzicht geven hoe wandelen voor jou je volgende gezonde keuze kan zijn. En let op, dan volgen er meer. Want het maken van gezonde keuzes is besmettelijk. Wil je kennismaken met mijn programma, neem dan deel aan de vier weken durende introductie. Zorg voor wandelen!


You don`t have permission to comment here!