Skip to main content

Zeven gezondheidsvoordelen van wandelen

We weten allemaal dat wandelen goed voor je is. Lekker in de buitenlucht zijn voelt niet alleen super goed, maar het heeft ook zo zijn gezondheidsvoordelen. Er zijn genoeg redenen waarom ik zoveel aan het wandelen ben. Met de positieve effecten van het wandelen die ik nu met jou ga delen, gaat het bij jou vast kriebelen om ook naar buiten te gaan. Ik zet de gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

  1. Wandelen is goed voor je bloedvaten en je hart
    Je hart is natuurlijk superbelangrijk voor je lichaam en voor je gezondheid. Wist je dat je door dagelijks 30 minuten te wandelen je cholesterolgehalte in je bloed en je bloeddruk al verlaagt? Ga je op een hoger tempo wandelen dan heeft het ook nog eens voordelen voor je conditie. En pas eens wat tempowisselingen toe. Zo wordt je hart ook nog eens sterker! Dat wil toch iedereen;)
  1. Wandelen versterkt je spieren
    Je merkt het misschien zelf ook als je een wandeling maakt. Je gebruikt zo veel spieren! Voornamelijk je beenspieren natuurlijk. Naast je beenspieren gebruik je uiteraard ook je bilspieren. Hoe meer je wandelt en hoe meer je traint hoe sterker die been- en bilspieren worden. Wil je het wat zwaarder maken voor je spieren? Ga dan heuvelop lopen. Je merkt waarschijnlijk al snel een verschil!
  1. Wandelen verbetert je spijsvertering
    Kom in beweging; daarmee help je je spijsvertering een beetje. Door te wandelen en te bewegen stimuleer je je spijsvertering en ontspant je lichaam. Zo voorkom je verstoppingen. Prettig idee, toch?
  1. Van wandelen krijg je een goede nachtrust
    Slaap je de laatste niet heel goed? Ga dan eens een blokje om of ga bijvoorbeeld wandelend naar de supermarkt. Door een aantal dagen in de week flink te wandelen, verbeter je de duur en de kwaliteit van je nachtrust. Tip: ga eens experimenteren met een app die je slaappatroon registreert.
  1. Door te wandelen verbeter je je humeur
    Met het verkeerde been uit bed gestapt? We herkennen het allemaal. Ik heb het zelf ook hoor! Wat doe je dan? Lekker een wandeling maken buiten. Heerlijk in de frisse lucht, lekker doorstappen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je minder negatief wordt als je regelmatig loopt. Uiteraard buiten in de natuur en niet op de loopband in de sportschool of thuis;) Weet je hoe dit komt? Je maakt tijdens het wandelen in de natuur op twee manieren een geluk hormoon aan; enerzijds door te bewegen en ook door je bewust te zijn van al het moois dat je onderweg  tegenkomt. Want wandelend zie je nou eenmaal meer dan vanaf een elektrische fiets. Twee vliegen in een klap dus als je tijdens het wandelen geniet van al het moois in het Groene Hart.  
  1. Wandelen zorgt voor minder stress
    Wandelen gaat niet om hoe snel je bent, hoe snel je vrienden zijn, hoe lang iemand loopt of andere prestaties. Het gaat om het bewegen, waardoor zuurstof naar je hoofd gaat. Op deze manier heb je minder last van stress, depressies en angst. Weet je wat vooral helpt? Als je even je telefoon thuislaat en echt met jezelf bezig bent. Me-time heeft iedereen toch nodig? Geniet van de natuur, de geuren, de kleuren en het geluid om je heen en onthaast.
  1. Wandelen is goed voor je botten
    Hierboven vertelde ik dat wandelen goed is voor je spieren, je bloedvaten en je hart. Daarbij is het ook heel goed voor je botten. Het is namelijk zo dat je botontkalking kunt remmen door regelmatig ‘natuurlijk’ te bewegen. Het drinken van een glas mellk versterkt je botten, maar je keuze om naar je moeder, je vriendin of de supermarkt te wandelen in plaats van de auto te pakken, draagt daar ook aan bij. Hoe eenvoudig kan het zijn?  

In veel van mijn artikelen val ik steeds weer terug op bovenstaande gezondheidsvoordelen. Ze vormen ook een belangrijke basis van mijn programma. Want ik wil niets liever dan inzicht geven hoe wandelen voor jou je volgende gezonde keuze kan zijn. En let op, dan volgen er meer. Want het maken van gezonde keuzes is besmettelijk. Wil je kennismaken met mijn programma, neem dan deel aan de vier weken durende introductie. Zorg voor wandelen!

Zes tips voor de beginnende wandelaars

Ben je ook overgehaald om lekker de buitenlucht in te gaan? Wil je op de zaterdagochtend een lange wandeling gaan maken met een vriendin en een cappuccino halen? De goede intenties zijn er dus al. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een beginnende wandelaar bent? Ik was ooit ook een beginnend wandelaar en ik zou willen dat ik een aantal van deze tips toen ook had gelezen.

  1. Ga niet te hard van stapel
    Als je net begint met wandelen, wil je misschien op een harder tempo lopen dan dat je eigenlijk aankan op dat moment. Ga niet te hard van stapel en pak gewoon een voor jou comfortabel tempo. Het wandelen heeft namelijk sowieso een positief effect op je conditie. Dus doe rustig aan en voorkom blessures.
  1. Warming-up en cooling-down
    Doe voor je wandeling een warming-up om de spieren alvast een beetje op te warmen. Ga heel rustig wandelen en doe na 2 of 3 minuten wat oefeningen om de doorbloeding van de spieren te verbeteren. Door een warming-up te doen verminder je de kans op blessures en niemand wil blessures oplopen tijdens het wandelen. Na het wandelen is een cooling-down ook belangrijk. Wandel een stukje uit en eindig met wat lichte oefeningen.

  2. Spreek met mensen af om te wandelen
    Zoek je motivatie om te gaan wandelen en wil je liever niet alleen wandelen? Spreek dan af met vrienden of vriendinnen of met je moeder om bijvoorbeeld 2x per week een wandeling te maken van 5 kilometer. Als je die afspraak hebt staan dan ben je gemotiveerder om te blijven gaan.
  1. Luister goed naar je lichaam
    Begin met wandelen, maar blijf luisteren naar je lichaam. Neem ruim voldoende tijd om je doelen te behalen. Heb je last van een blessure, ga dan niet te veel wandelen. Je lichaam geeft zelf aan wanneer het te veel of te ver is. Houd genoeg rust tussen de wandelingen en houd sowieso rust als je lichaam dit nodig heeft. Ga eventueel langs de huisarts als je voelt dat er iets niet goed is.
  1. Kleding en wandelschoenen
    Trek goede, stevige schoenen aan als je gaat wandelen. Het hoeven niet de allerduurste schoenen te zijn, maar vraag wel om advies welk type wandelschoenen voor jou de juist keuze is. Als je geen goede wandelschoenen hebt, dan kun je snel blessures, klachten of blaren krijgen wat je demotiveert om nog eens te gaan wandelen. Naast de juiste schoenen moet je ook goed nadenken over wat je aantrekt als je gaat wandelen. Bescherm je tegen de regen, de wind, de koud en in de zomer tegen de zon en warmte. Comfortabel zittende kleding  voel je je lekker bij. En een goede uitrusting geeft je daarbij het gevoel dat je je nieuwe hobby serieus aanpakt. En bedenk: een investering in je uitrusting is een investering in je gezondheid.
  1. Varieer in routes
    Als je het wandelen leuk wilt houden dan is het aan te raden om af en toe van route te wisselen. Blijf variëren. Ga de ene keer een rondje om in het park en neem de andere keer een ruime omweg naar de supermarkt. Zo houd je het leuk en slijt je je nieuwe hobby spelenderwijs in. Je kunt zelf de afstand en duur bepalen en het gaat alleen om jou; vergelijk nooit met anderen en zie het niet als een wedstrijdje. Lees ook eens over mijn tips om te wandelen in een nieuwe omgeving.

Als je een nieuwe gewoonte in wilt slijten, is een goede start essentieel. Met bovenstaande tips zorg je voor een goede start. Je zal het vast wel van je eerdere goede voornemens herkennen dat er een moment komt dat je weerstand voelt om je voornemen voort te zetten. De sportschool ziet je minder verschijnen, de kant en klare pizza valt weer wat vaker in je karretje en (nog erger haha…) op je wandelschoenen verschijnt een laagje stof. Met Blue Zone Walking help ik je dat moment te herkennen. Deelnemers noemen mij ook wel hun ‘stok’. En als coach ben ik eigenlijk ook hun stok achter de deur. Wil jij deze stok eens vier weken ervaren? Kijk dan eens naar mijn introductieaanbod. Leuk om snel jouw verhaal te horen.

Vier tips over de juiste wandeluitrusting

Als je al wat ervaring met wandelen hebt, is het belang van een goede wandelrusting jou vast al bekend. Want jouw keuze in uitrusting je wandeling maken of kraken. Denk bijvoorbeeld aan te grote of te kleine schoenen, een schurende rugzak of een te dikke trui. Dit wil je natuurlijk allemaal voorkomen.  Door een investering in het juiste materiaal te doen, investeer je ook in je gezondheid. Ik geef je graag wat tips die mij op weg hebben geholpen te kiezen voor de juiste wandeluitrusting.

  1. Kies de juiste wandelschoenen
    Als je start met wandelen is je keuze voor de juiste je wandelschoenen essentieel. Te kleine schoenen of juiste te grote schoenen hebben effect op hoe jij loopt en of je wandeling een succes wordt of niet. Ik begon ooit op sneakers (zie mijn blog). Toen ik een eerste keer kennismaakte met Peter van Running & Walking Center in Alphen a/d Rijn ging er een wereld voor mij open. Niet elke schoen is geschikt voor iedereen. Niet alleen de vorm van de schoen is belangrijk, maar ook de grip van de zool. En jouw wijze voetafwikkeling is van belang voor de stugheid van je zool. Oh ja, ik loop inmiddels zoveel dat ik graag wil afwisselen. Dat is beter voor je voeten. Kortom, ga op zoek naar een goed en persoonlijk advies!
  1. Draag goede wandelsokken
    Naast wandelschoenen moet je ook goede wandelsokken dragen. Soms krijg je wel eens blaren en dan denk je dat het aan je schoenen ligt, maar soms ligt het aan je sokken. Je krijgt blaren, zweetvoeten en je geïrriteerde plekjes op je voeten. Dat wil je niet hebben. Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste sokken? 
    Kun je goed transpireren in deze sokken?
    Houden deze sokken je voeten warm?
    Hebben deze sokken een positieve bijdrage aan het dempen van de schokken tijdens het wandelen?
    - Zijn je sokken naadloos? Dit is vooral van belang tijdens echt lange wandelingen.
    - Zijn je onderbeenspieren gebaat bij extra ondersteuning van de spieren?
    Er zijn verschillende materialen wandelsokken en ze hebben verschillende voordelen, zoals:
    - Wol: zacht/comfortabel, droogt langzaam en kan veel vocht opslaan
    - Katoen: comfortabel, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast, schuurt wanneer nat.
    - Polyester: waterafstotend, minder slijtvast dan nylon en droog snel.
    Er zijn nog veel meer materialen met verschillende voordelen. Ga voordat je naar de sokkenwinkel gaat na wat voor sokken je graag wilt hebben en wat voor kwaliteitseigenschappen ze moeten hebben. Natuurlijk geven ze je in de betere wandelsportwinkel ook goed advies.
  1. Draag een goede wandelbroek
    Waar bestaat een goede wandeluitrusting nog meer uit? Juist! Een goede wandelbroek. In de winter een goede, dikke, lange broek en in de zomer een korte, dunnere broek. Het is belangrijk dat je wandelbroek gemaakt is van het juiste materiaal. Welke stoffen zijn dan goed? Synthetische stoffen zoals polyester, nylon, en polyamide zijn goede stoffen voor wandelbroeken. Deze broeken zijn ademend, elastisch, sneldrogend en licht en het belangrijkste is dat ze comfort bieden. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je gaat wandelen. Ben je heel avontuurlijk dan is het handig als je een broek hebt die elastisch is, zodat je lekker kunt klimmen en goed kunt bewegen. Ga je ergens wandelen waar het bijvoorbeeld vaak regent dan moet je wel rekening houden met waterafstotend of waterdicht materiaal. Wat is jouw favoriete wandelbroek?
  1. Draag een speciale outdoor jas
    In de zomer dacht ik hier nooit echt aan, maar naarmate het kouder wordt wil je toch liever een lekkere, goede jas aanhebben tijdens het wandelen. Vooral bij een langere wandeling is een speciale outdoor jas een echte aanrader. Een outdoor jas is gemaakt van winddicht, licht materiaal. Daarbij moet het natuurlijk ademen, want je bent aan het bewegen en het zweten. Elke outdoor jas heeft andere eigenschappen. Bij het kiezen van een jas heb je keuze uit drie combinaties van eigenschappen: 
    - Winddicht, niet-waterdicht, ademend
    - Winddicht, waterdicht, ademend
    - Winddicht, waterdicht, niet-ademend

    Als je in de winkel bent, kun je natuurlijk altijd hulp en advies vragen aan de medewerker.


Aan de hand van deze 4 tips kan je je keuzes voor de juiste uitrusting maken! Heb je een specifieke vraag? Leg deze hieronder aan mij voor; ik reageer altijd!

Mijn onbewuste keuze voor het wandelen

Het is mij eigenlijk overkomen. In de tien jaar voordat ik startte met mijn missie van Blue Zone Walking leidde ik een druk bestaan; als Salesmanager gaf ik sturing aan een salesteam van ruim veertig medewerkers. Ik liep op mijn tenen. Deze functie vroeg inhoudelijk heel veel van mijn energie. Eenmaal thuis had ik daar last van. Ik was goed in mijn werk, maar vooral door de full-time invulling had ik te weinig tijd over om mij weer op te laden. Ik besloot om vaker naar buiten te gaan. Ik ben gaan lopen. Alleen.

Deze onbewuste keuze heeft mij enorm veel gebracht. Gaandeweg ontdekte ik dat ik meer energie kreeg. Fysiek merkte ik de voordelen; ik ging vaker wandelen en maakte de wandelingen ook langer. En mijn mentale gezondheid verbeterde. Ik kon stressvolle situaties beter aan en was minder geprikkeld over het gebrek aan tijd voor mijzelf.

“Bizar, dat ik pas in 2018 mijn eerste wandelschoenen kocht. Arme sneakers!”

Als ik terugkijk op de jaren die volgden, zie ik een Wen die steeds vaker gingen wandelen. Ik kan het moment niet goed aanwijzen, maar het moet ergens rond 2017 zijn dat wandelen mijn nieuwe gewoonte werd. Vriendinnen vroeg ik steeds vaker om wandelend bij te kletsen in plaats tijdens ‘de cappuccino’ bij Barista (doen we ook nog steeds, hoor!). Een deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen popte steeds vaker op in mijn hoofd en tijdens vakanties ging ik opeens op zoek naar wandelroutes in de omgeving van onze bestemmingen. Als ik zo terugkijk, is het eigenlijk bizar dat ik pas in 2018 mijn eerste echte wandelschoenen kocht.  Arme sneakers…

Na mijn functie als salesmanager koos ik voor mijzelf. Als zelfstandige zette ik voortaan mijn expertise in de sales in. Ik ervaarde meer regie over mijn agenda en deed mij goed. Het zal je niet verrassen dat het aantal wandelkilometers ook toenam. Ik realiseerde mij steeds vaker dat ik een ultieme route richting een gedragsverandering had afgelegd. Ik had wandelen op een laagdrempelige manier geleidelijk structureel in mijn leventje ingesleten.

En toen was het november 2020. Terwijl op een dierenmarkt in Wuhan een nieuw virus oversloeg op de mens, kwam ik tot een belangrijk besluit. Vanuit Hilversum reed ik terug naar huis. Het was voor mijn opdrachtgever weer een succesvolle dag geweest. En ik realiseerde mij: “Ik ben dan wel erg goed in de sales, maar wil ik dit tot mijn 60e blijven doen?” De vraag stellen, is ‘m beantwoorden.

“Wandelen! Dát is mijn passie!”

Eenmaal thuis ging ik samen met mijn man (Dave) gelijk op zoek naar mijn passie. Achteraf gezien duurde het best even totdat ik die avond riep: “Wandelen! Dát is mijn passie! Mijn ervaringen over de positieve kanten van het wandelen delen met anderen!” Mijn missie kreeg een eerste invulling. Blue Zone Walking was geboren.

In twaalf maanden die volgden besloot ik het geplante zaadje de tijd te gunnen. Een verdieping in de wereld van het wandelen was de eerste stap. Na enkele gesprekken met de Koninklijke Wandelbond Nederland werd ik vanwege mijn coaching vaardigheden direct toegelaten tot de opleiding tot Sportief Wandeltrainer 3. Ik was aanvankelijk wat sceptisch; hoe kan een wandeltrainer voor deelnemers aan een wandelsessie nou van toegevoegde waarde zijn?  Na een super leerzame opleiding en waanzinnige stage weet ik inmiddels wel beter. Wat heb ik met deze opleiding mijn bagage waardevol aan kunnen vullen, zeg!

“Hoe kan een wandeltrainer nou van toegevoegde waarde zijn?”

Wat was er dan verder nog nodig om werkelijk met Blue Zone Walking te starten? Moed! In november 2021 stootte ik twee lopende opdrachten af en bracht mijn salesactiviteiten terug tot de twee opdrachten waar ik het meeste energie uit haalde. Dave was ondertussen in een bijzondere situatie terechtgekomen. Na een veertienjarig dienstverband werden op zijn diensten geen prijs meer gesteld. En de drie maanden waarin hij vervolgens vrijgesteld werd van werk pakten we uit als een cadeautje.

Blue Zone Walking zag als startup op 1 januari het levenslicht. Met 104 deelnemers startte ik mijn leerzame reis. Een reis die altijd volop in ontwikkeling zal zijn. Want over de kracht van sportief wandelen raak ik niet uitgepraat. En ik raak maar niet uitgeleerd van alle verhalen van deelnemers.

Mijn verhalen lees je hier op mijn site. Ik deel ze ook veelvuldig tijdens mijn Walk&Talk’s (red: naam nog in ontwikkeling  geen trainingen). Klik je ook (weer) eens aan? Kijk in de agenda wanneer jouw eerste mogelijkheid is. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Vijf tips over hoe je de leukste wandelroutes vindt

De leukste wandelroutes vinden, is soms lastig. Het kan een uitdaging zijn, omdat je niet precies weet waar je moet zoeken. Wil je liever naar de natuur of heb je liever een stad? Dit verschilt per persoon en daarom is het ook per persoon verschillende welke route je graag wilt wandelen. Waar vind je de leukste routes en hoe kan je die gemakkelijk vinden? Ik geef je graag een paar tips over hoe ik de leukste wandelroutes in Nederland vind.

  1. Gebruik apps
    Je hebt veel verschillende apps die je kunt gebruiken om leuke routes te vinden. Met diverse apps kom je op mooie plekken waar je anders misschien niet zou komen. Denk bijvoorbeeld aan Komoot of Wandelzapp. Ik heb ook een andere blog geschreven over de beste wandelapps. Kijk hier even naar en je vindt sowieso de perfecte app en de perfecte wandelroutes. Hierdoor omzeil je de populaire en drukke routes misschien wel en kom je op de mooiste en rustigste routes uit. Ideaal als je eens wat anders wilt dan wandelen door een drukke stad.

  2. Gebruik blogs
    Je leest waarschijnlijk mijn blog omdat je het lastig vindt om leuke wandelroutes te bedenken in jouw omgeving. Lees verschillende blogs om inspiratie op te doen over de verschillende routes die anderen ook hebben gelopen. Leg wat blogs naast elkaar en schrijf de routes op die je leuk lijken. Uiteraard kan je altijd je telefoon erbij pakken als je even niet meer weet welke route je wilde lopen. Geniet daarna lekker van de natuur en de omgeving zonder je telefoon in je hand.

  3. Gebruik je netwerk
    Wellicht wandelen je vrienden, collega’s, nichtjes of buurmannen ook wel vaak net als jij. Gebruik je netwerk om op originele en nieuwe wandelroutes te komen. Vertel wat vaker over jouw wandeling, want misschien zijn zij ook wel op zoek naar een nieuwe wandelroute. Leuk om ze te delen toch? Laat ook onder deze blog weten wat jouw favoriete wandelroute is. Misschien lopen wij hem wel een keer samen? 
  1. Stadswandelingen
    Corona heeft zo zijn voordelen gehad. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende stadswandelingen. Dit zijn wandelingen door een stad waarbij je langs allemaal horecagelegenheden loopt en geniet van lekkere hapjes en drankjes. Ideaal om de stad te leren kennen en om de horeca een handje te helpen. Je hebt per stad verschillende routes die specifieke highlights hebben. Superleuk om een keer te proberen. Zo leer je een stad echt kennen en kom je misschien ook op nieuwe routes uit. Welke stadswandeling heb jij al gedaan?
  1. Handige websites
    Gelukkig bestaat Google ook nog. Naast de apps, blogs, vrienden en stadswandelingen zijn er honderden websites met goede tips over wandelroutes. Lees de verschillende websites zoals van ANWB of Beversport waar je unieke routes vindt door heel Nederland. Google Maps zal je ook altijd een handje helpen bij het vinden van een leuke route. Zie je bijvoorbeeld een leuk meertje op Google Maps, stippel dan een route uit langs het meer en kies voor een leuk bankje voor een picknick. Geniet en ontdek jouw favoriete wandelroutes in Nederland.